fbpx

Työssä ja elämässä jaksaminen

Työssä jaksaminen, mitä sillä tarkoitetaan? Onko se vaan sitä, että jaksaa töissä ja muuta ei sitten jaksakaan. Vai onko se kaiken tasapainottamista? Sitä että elämän yksi elementti ei hallitse kaikkea?

Tänä päivänä työelämä tuntuu vaativan työntekijöiltä paljon, pitää pystyä omaksumaan nopeasti useita uusia asioita kerrallaan. Pitää suoriutua annetuista tehtävistä lyhyiden aikarajojen puitteissa ja reagoida eteen tuleviin asioihin nopeasti mutta ammattitaitoisesti. Pitää pystyä pitämään useita lankoja käsissään ja hallita suuria kokonaisuuksia pieniä yksityiskohtia unohtamatta.

Omat ja muiden vaatimukset

Eikä nämä työelämän vaatimukset ole elämässä ainoita vaatimuksia, vaan näiden lisäksi monella on niitä sisäisiä vaatimuksia, jotka toki voivat tulla ulkopuoleltakin. Meillä naisilla nämä vaatimukset liittyvät yleensä omaan itseen. Pitäisi olla hyvässä kunnossa ja näyttää hyvältä, olla lapsilleen hyvä äiti ja puolisolle hyvä vaimo sekä koti pitäisi olla tiptop-kunnossa.

Mitä sitten voi tehdä, ettei nämä kaikki vaatimukset vie jaksamista äärirajoille?

Tasapainoa ja armollisuutta

Minulle jaksaminen tarkoittaa nykyään tasapainottamista ja hölläämistä kaikenlaista vaatimuksista. Työnantajan ymmärryksen avulla ja yhteiskunnan tuella lyhensin viikoittaista työaikaa yhdellä työpäivällä, jolloin minulle jää aikaa palautua työstä ja tehdä itselle mieleisiä asioita. Näiden avulla voin myös yrittää hellittää sisäisiä paineita. Mutta jos ajatellaan itse työssä jaksamista, niin siihen olen pistänyt merkille muutamia seikkoja.

Kiitos, pieni mutta tärkeä sana

Niinhän sitä sanotaan, että ei kissa kiitoksella elä, mutta se kiitos voi työntekijälle olla yksi tärkeä sana jaksamiseen. On äärimmäisen tärkeää kuulla silloin tällöin, että on tehnyt hyvää työtä ja tekemistä arvostetaan.

Työkaverit

Työkaverit ovat työpaikan suola. Tiimityöskentelyn kannalta on hyvä, että työkavereiden kanssa voi heittää hurttiakin huumoria ja yhdessä nauretaan niille pöljimmillekin jutuille. Työssä jaksamista tukee, kun tietää että työkavereille voi sanoa, että tänään ei homma napostele ja toiset ymmärtävät sinua syyllistämättä.

Tauot ja nauru

Tauot rytmittävät päivää ja niiden avulla voi hetkeksi irrottautua työstä. Tauot antavat energiaa ja usein juuri tauoilla höpötellään työkavereiden kanssa ja nauretaan vedet silmissä. On taas hetken kevyempi olo ja työt sujuvat.

Palautuminen ja uni

Vapaa-ajalla on hyvä tehdä sellaisia asioita, jotka vievät ajatukset pois ja palauttavat työstä. Usein liikunta; kuntosalitreeni, lenkkeily ja jooga ovat omalla kohdallani hyviä tapoja viedä ajatukset toisaalle ja samalla saa hyvän olon. Lisäksi itselläni rentoutuksena toimii lukeminen, saunominen, askartelu, värittäminen ja vaikka vaan lasten kanssa puuhastelu. Mutta yksi ja tärkeä pala jaksamisessa on uni. Sen jos minkä olen tässä oppinut, nuku hyvät yöunet aina kun mahdollista.

Yksin ei tarvitse pärjätä

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin ja jokaisella tulee varmasti mieleen lisää jaksamisen tueksi asioita ja hyvä niin. Jaksetaan yhdessä arkista puurtamista ja muista, että yksin ei tarvitse pärjätä.

Sari Saarelainen
Moment Maker


Lue Sarin edellinen blogiteksti Oletko ajatellut että voisit olla uupunut” tästä »

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.