fbpx

Moment Makerin kokemuksia etätyöstä

 Etätyö, Telework, Distance Work, Working from Home or Out from Office – rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Kuulostaako telepaattiselta tai futuristiselta. No Worries!

Ei suinkaan, sitä se ei ole vaan ihan tätä päivää; joustavaa työn tekemistä ajasta ja paikasta riippumatta, missä vain ja milloin vain, tänään, tässä, nyt ja tulevaisuudessa.

Elämästä nauttiva visualisti

Olen Leena Kivi, eli voisi sanoa ”Rolling Stone”, Kivi joka ei sammaloidu ja joka rakastaa elämää. Mottoni onkin 100%:sti ”Elämästä pitää nauttia” ja Carpe diem = tartu hetkeen.

Olen visualisti ja harrastusteni parissa toteuttanut omaa osaamistani monenkirjavasti.

Rakkaita harrastuksia työn vastapainoksi ovat

 • valokuvaus
 • videokuvaus erilaisissa tapahtumissa ja livekonserteissa
 • musiikki
 • sisustus/somistus
 • tapahtumien järjestäminen (teemat)
 • harrastajateatteri
 • tanssi, steppaus ja
 • kuvankäsittely

joitakin mainitakseni. Olen pitänyt vuodesta 2012 myös blogia ”Styling Keep Smiling”, joka on tällä hetkellä päivityksen alla.

Monialaosaaja ja Moment Maker

Olen monialaosaaja, CV:hen on kertynyt yhtä ja toista, mm. datanomin tutkinto, sisustusalan ja asiakaspalvelun koulutusta ja olen myös pitkän tien kulkija työelämässä. Olen ehtinyt olla mukana monessa – aina mainostoimistosta, toimistotyön kautta asiakaspalveluun ja myyntiin.

Moment Makerina on ollut tittelini siitä asti, kun esimieheni Rauno minut bongasi mukaan ”Dream Teamiinsä” Moment Groupiin vuonna 2016.

Minulla on ollut ilo esimieheni luvalla kokeilla parina päivänä viikossa millaista on etätyöskentely esim. kotoa käsin. Se onkin sujunut erittäin hyvin kaikin puolin. Tässä muutamia omakohtaisia mietteitä, ajatuksia sekä kokemuksia etätyöstä.

Etätyön hyödyt

Etätyö antaa liikkumatilaa ja sitä voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta, tietyissä puitteissa ja sovitulla tavalla. Samoin voin sanoa, että työaika tehostuu, kun ei tarvitse siirtyä paikasta toiseen ja tauot tiivistyvät.

Koen myös hyvänä ja tärkeänä tehdä työtä rauhallisessa ympäristössä, ilman taustamelua ja muita häiritseviä tekijöitä. Etätyö antaa myös hyvät mahdollisuudet tehokkaaseen ja itsenäiseen ajankäyttöön ennalta sovitulla tavalla. Eli joustaa tarvittaessa, jos on pakollisia asioiden hoitamisia ja sitten voi jatkaa työpäivää vastaavasti pidempään.

Työaikapankki mahdollistaa työn tekemisen ”varastoon”. Kertyneitä tunteja voi sitten hyödyntää sopivalla hetkellä.

Etätyön haitat

Haittoja en juurikaan koe etätyössä olevan. Toki päivittäinen sosiaalinen kanssakäyminen työyhteisön kanssa puuttuu, mutta asian voi sopia siten, että tekee vain osan aikaa viikosta etätyönä ja osan aikaa toimistolla, jolloin tämäkin asia on huomioitu. Itse suosittelen tätä; osan aikaa toimistolla ja osan aikaa työpaikalla, yhteisesti sovitulla tavalla.

Vastaan voi myös tulla teknisiä ongelmia tai jos etäpaikan yhteys työpaikalle ei toimi tai on jokin muu syy, johon tarvitsisi kiireellistä teknistä apua. Itselläni on koulutusta ja vahvaa ATK-alan kokemusta, joka helpottaa itsenäisessä työskentelyssä.

Etätyössä työvälineet, työtilat, työviihtyvyys ja työergonomia

Työpisteeni kotioloissa.

 

On huomioitava, että työtila on kunnollinen.

 • Työpiste, työpöytä, hyvä työtuoli ja ergonomia pitää olla kunnossa.
 • Lisäksi hyvä valaistus ja hyvä sisäilma, sekä asianmukaiset muut työvälineet ovat tärkeitä.
 • Hyvä tietokone, mielellään lisänäyttö ja
 • riittävän hyvät kuulokkeet kohinasuodattimilla on oma suositukseni (esim. Jabra-mallit).

Laadukkaista työvälineistä ei kannata tinkiä.

On myös tärkeää, että on toimiva ja jatkuva kontaktointimahdollisuus työaikana työpaikalle ja nykyisellä tekniikalla se onkin helppo toteuttaa. Esim. Microsoft Teams ja siellä etäyhteys, kuvaruudun jakaminen, sähköposti, puhelin jne.

Kaiken kaikkiaan työrauha pitää olla, sekä riittävä tietoturva huomioituna, joten muita henkilöitä kotona samassa tilassa työaikana ei saa olla.

Etätyö työntekijän ja työnantajan kannalta

Etätyössä ratkaisee myös se, minkälaisesta työstä on kyse. Se soveltuu hyvin moneen ammattiin esim. myyntiin, neuvonta- ja tukipalveluihin, toimistotyöhön jne. Työtä kun etänä voi nykyään tehdä monesta paikasta ja jopa maantieteellisestä sijainnista riippumatta, jos työn luonne sen sallii. Esim. kotoa, kesämökiltä taikka vaikka ulkomailta.

Parasta on, että

 • etätyötä voi tehdä myös iltaisin tai viikonloppuna oman aikataulun mukaan, kunhan siitä sovitaan työnantajan ja työntekijän kesken yhteisesti ja tarkasti.
 • Etätyössä on hyötyä monialaosaamisesta ja miten tiedonhakua pystyy hyödyntämään itsenäisesti. Vahva ATK-osaaminen korostuu esim. ongelmatilanteissa.
 • Etätyössä viikkorutiinit katkeavat ja vaihtelevuus on hyvästä!
 • Etätyö helpottaa arkea, esim. työmatkat jäävät pois ja ajan käyttö tehostuu.

Työnantajan kannalta etätyö vapauttaa työpaikalla työpisteitä jos on tilapulaa (voi olla esim. etäpäivät kiertävänä systeeminä), sekä myös esimiesten resursseja ja työtilaa muuhun käyttöön.

Muita huomioitavia asioita on, että tietoturva, työturvallisuus, vakuutukset jne. pitää olla kunnossa. Kaikista asioista kannattaa aina tapauskohtaisesti työnantajan ja työntekijän välillä sopia suullisesti tai mieluiten kirjallisesti.

Yleensä tehdään työnantajan ja työntekijän kanssa niin sanottu etätyösopimus, jossa kaikki lakisääteiset asiat on huomioitu ja voidaan sopia erilaisista asioista, jotka sopimuksessa kirjataan ylös. Sopimus tehdään tietylle ajalle, jossa kumpikin osapuoli voi tarvittaessa purkaa myös etätyösopimuksen, jos jokin syy sitä vaatii, ilman että se vaikuttaa jo voimassa olevaan työsopimukseen.

Oma mielipiteeni etätyöstä

Etätyö helpottaa arkea, esim. työmatkat jäävät pois ja ajankäyttö tehostuu. Oma kokemukseni etätyöstä on tosi hyvä ja tulokset ovat olleet myös hyviä. Suosittelen etätyötä, jos se on mahdollista. Se että etätyötä on muutaman päivän viikossa ja muu aika toimistolla, on todella toimiva järjestely.

Omalla kohdallani ei ole ollut teknisiä ongelmia kokeiluluontoisessa etätyössä. Myös yhteys pelaa toimistolle hyvin ja rauhallinen työympäristö auttaa todella paljon keskittymistä, kun häiritsevä taustamelu ja hälinä puuttuu kokonaan.

Positiivista on myös, että myynti on ollut menestyksellistä ja vakuutuksia olen myynyt hyvin. Tauotkin ovat jääneet minimiin, kun työaika tehostuu huomattavasti. Huomioitavaa on, että etätyö ei kuitenkaan sovi kaikille, siinä kuten yleensäkin työssä asenne ratkaisee ja sen on oltava kohdallaan. Myös itsekuria tarvitsee olla työaikojen ja vapaa-ajan suhteen, mutta tarvittaessa sitten joskus voi myös joustaa ja se on palkitsevaa.

Suosittelen!

Haave – entäs jos minusta tulee diginomadi?

Oma haaveeni ja unelmani on, jos ei ihan vielä, niin ainakin sitten joskus, että kun työelämästä siirryn ns. vapaaherrattaren rooliin, toteutan kaiken sen mikä on mottoni nytkin eli

ELÄMÄSTÄ PITÄÄ NAUTTIA!

Tee sitä mitä rakastat ja missä olet hyvä. Ajankohtaiseksi voisi tulla tuo niin sanottu diginomadin elämä: ajasta ja paikasta riippumatta, MILLOIN VAIN, MISSÄ VAIN, MAAPALLON YMPÄRI…

Tuloksellisia kohtaamisia myös etänä,

Leena Kivi

Moment Maker


Haluatko töihin Moment Groupiin? Katso avoimet työpaikat, klikkaa tästä »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.