fbpx

Haastan sinut seisomaan!

Niskat ja hartiat jumissa? Pitkä työviikko edessä ja hieroja on kallis, kuntosali on kaukana ja siellä tulee hiki. Mitä sanoisit, jos kuulisit että ongelmaan on ratkaisu ja se on ilmainen?

Nouse seisomaan

Ratkaisu on seisominen puhelujen ja työpäivän aikana. Kun nouset muutaman kerran päivässä seisomaan niin tulokset ovat huomattavia! The New York Times kertoi Utahin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan parin minuutin kuljeskelu kerran tunnissa torjuu hyvin istumisen haittoja.

Jo pelkästään tuolista nouseminen, pieni venyttely tai vaikkapa pään ja käsien pyörittely tunneittain auttaa. Sen ansiosta nikamien väliin tulee vähän lisää tilaa ja niihin pääsee imeytymään ravintoaineita. (Taloussanomat)

…ja istu uudestaan

Seisomisen terveysvaikutuksista töissä on saatu uutta tutkimustietoa. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan parhaat edut seisomatyöstä saat siten, että nouset useita kertoja seisomaan työpäivän aikana sen sijaan, että seisoisit pitkään.

Seisomaan nousu ja alas istuminen usein toistettuna vaativat elimistöltä enemmän kuin paikallaan jatkuvasti seisominen, minkä vuoksi energiaa kuluu tehokkaammin (Iltalehti).

Olen virkeämpi työpäivän jälkeen kuin ennen

Itse olen noin vuoden ajan noudattanut tätä ohjetta eli minulla on tuoli millä istun, mutta nousen kymmeniä kertoja seisomaan päivän aikana omalla työpisteelläni. Aiemmin saatoin nousta vain kerran tunnissa tuolilta tauolle ja istuin yleensä taukoni kahvihuoneessa.

Olen nykyään työpäivän aikana ja sen jälkeen paljon virkeämpi kuin ennen. Koska kropassa veri kiertää ja en ole koko päivää tuolilla samassa asennossa.

Hartijajumi sai muuttamaan rutiinit

Pari vuotta sitten minulla oli ensimmäisen kerran niskat ja hartiat todella jumissa ja jouduin käyttämään lääkkeitä ja fysioterapiaa, joilla hoidin vaivaa. Pomon kanssa tarkistimme ergonomiset työskentelyasennot ja sain vaivat pois väliaikaisesti. Kun vaivat alkoivat uudelleen, keksin, että alan nousta seisomaan työpäivän aikana.

”Mitä se Lordi-Joni nyt touhuaa?”

Aluksi tämä seisominen aiheutti muissa työntekijöissä hilpeyttä. Olen tottunut kummasteleviin kommentteihin jo musiikkimakuni kautta, joten kestin sen kuin mies. Tänä päivänä kukaan ei enää ihmettele. Muut mutterissa istuvat ja minä seison ilman sähköpöytääkin. Jos joku vielä ihmettelee tätä, niin kerron aina saman tarinan – kuten tässä blogissa.

Istumatyössä ei ole pakollista istua

Nykyään en myöskään istu tauoilla tai briiffeissä koko aikaa. Kiinnitän istumiseen jopa vapaa-ajalla huomiota. Varsinkin omassa työssäni Moment Makerina kaikkien ennakkokäsitys on, että täällä vain istutaan; ”sehän on istumatyötä”. Mutta kukaan ei pakota istumaan!

Haastan sinut seisomaan

Ota haasteeni vastaan ja nouse seisomaan useita kertoja päivässä ja huomaat eron. Annetaan yhdessä tuolille lepoaika. Se on sen ansainnut!

Myyntitykki tulessa? Ivan varmistaa, että Joni ei leimahda ilmiliekkeihin :)

Joni Markkanen
Moment Maker


Lue aikaisempi juttuni tästä >>
Haluatko tulla meille töihin? Katso avoimet työpaikat tästä >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.