fbpx

Aurinkoa rannikolla, kikyä ja maahanmuuttajan arkea

Meitä paluumuuttajia ja muita edestakaisin Suomen ja Espanjan välillä kulkevia haahulijoita yhdistää ainakin se, että haluaisimme napsia ns. rusinat pullasta molemmista maista. Ja voin paljastaa, että joskus se onnistuu ja toisinaan taas ei. Mutta tylsää ei ole koskaan.

Syksy Suomessa vs. Aurinkorannikolla

Vaihdan mielihyvin syksyisen Suomen koleat sääolosuhteet Aurinkorannikon pitkälle marraskuuta kestävään lämpöön ja sitä seuraavaan leutoon talvikauteen – ilman sohjoisia katuja, lumituiskuja ja pimeitä pakkasjaksoja. Talvikuukausinakin täällä voi nauttia vielä ihan kesäisistä päivälämpötiloista ja erityisesti valosta, sillä aurinko paistaa yleensä keskitalvellakin. Paleleminen on pukeutumiskysymys Espanjassakin.

Siinä missä viikkoturistit saattavat kuljeskella vielä ilman paitaa auringonsäteistä nauttien, on espanjalaisella jo päällään toppatakki ja täydet talvitamineet.

Kiky ja sote kuuluvat Fuengirolaan asti

Suomessa on nykyisen hallituksen aikana puuhattu yhtä sun toista, on ollut kikyä, sotea ja muuta. Väistämättä nämä kaiut ulottuvat tänne etelän rannikoillekin, kun suomalaisyrityksessä työskennellään.

Tehokkuutta, tehokkuutta, tehokkuutta. Lisää ja vähän vielä enemmän. Mitä voisi tehdä paremmin, tehokkaammin ja taloudellisemmin?

Näitä täälläkin toki mietitään, jos ei ihan hampaat irvessä niin kuitenkin mietitään. Haluamme olla tuottoisa, palveleva asiakasystävällinen ja ammattilaisista koostuva työyhteisö. Ja kyllä siinä on ainakin osittain onnistuttu.

Itse palasin tällä toisella visiitilläni tuttuun firmaan Moment Groupille ja minut otettiin tälläkin kertaa avosydämin ja avoimin mielin vastaan, asiaankuuluvine tervetulorituaaleineen.

Työntekijöiden hyväksikäyttöä ja huijaamista

Kokemusta on myös toisenlaisista yrityksistä, niin täällä Aurinkorannikolla kuin muuallakin. Kun puheet ja teot ei kohtaa edes vähää alusta ja suoranainen työntekijöiden huijaaminen ja kaikenlainen hyväksikäyttö on arkipäivää, niin sitä sinisilmäinen ja sanaan luottava suomalainen miettii, että voiko tämä olla tottakaan? Ikävä kyllä, voi se olla.

On koettu ja kantapään kautta opittu. Luotettava, palkat ajoissa maksava ja sanansa pitävä työnantaja on varsinkin täällä ulkomailla ollessa elintärkeä osa ulkosuomalaisen työssäkäyvän ihmisen elämää. Vieraassa maassa on hyvä, että asiat toimii…

Espanjassa toimitaan espanjalaisittain

…ainakin työelämässä. Muutenhan Espanja toimii kuten Espanja toimii. Tässä on jo itsekin sen verran kokemusta asioista, arkirutiineista ja byrokratiasta, että voin jo kertoa seuraavaa:

Esimerkiksi

  • pankkitilin avaaminen voi hyvinkin kestää kolme viikkoa ja vaatia useita käyntejä pankissa, kun virkailija on hukannut tilinavaukseen vaadittavat paperit kerran tai pari tai vähintäänkin tiliin liitetyn pankkikortin.
  • Sähköinen asiointi on suomalaisittain katsottuna vielä lapsenkengissä. Nopeat ja toimivat nettiyhteydet, mitä ne on? Tätä kirjoittaessa yhteys katkesi noin kahdeksan kertaa, jonka jälkeen lopetin laskemisen. Itsellinen ainakin ikuinen murheenkryyni koko nettiasia, ehkä se vielä tästä
  • Vuokra-asunnossa voi olla syytä varoa käyttämästä kahta tai useampaa sähkölaitetta samaan aikaan. Itse saimme koko talon pimeäksi ja sähkömiehen paikalle käyttämällä samaan aikaan pesukonetta ja uunia. Toisilla on puolestaan tehtävä valintoja pitääkö pesukonetta vai valoja päällä. Samaan aikaan homma ei ns.pelitä.
  • Polkupyörävarkaudesta ilmoittaessa (kuten hiljattain kävi kollegalleni) sinut ohjataan soittamaan paikallispoliisiasemalla asioimisen sijaan johonkin Madridin yksikköön, koska syystä tai toisesta paikallispoliisilla ei ole joko kielitaitoa tai muuten vaan intoa ottaa moisia asioita selvitettäväkseen ja riesakseen. Kuka näistä tietää, on tämä kuulkaa vallan erikoista välillä suomalaisin silmin.
  • Täällä voidaan yhä vuosien asumisen jälkeenkin kohdella ihmistä vain “turistina”. Uskon ja tiedän, että kyllä espanjalaisiin toki tutustuu ja heidän kanssaan ystävystyy, mutta eivät he täällä ole välttämättä avosylin ulkomaalaisia ottamassa vastaan. Samanlaista jäyhyyttä olen heissä havaitsevinani kuin suomalaisissakin.
Maassa maan tavalla

Mutta turha tänne on tulla muuttamaan espanjalaisia tai Espanjaa, sillä tavalla saa varmasti vihamiehiä. Etenkin talvikauden vahvasta suomalaisedustuksesta huolimatta Fuengirola on kovasti espanjalainen kaupunki.

Kaupat, virastot ja liikkeet on auki silloin kun ovat, joskus ihan aikataulun mukaan, joskus sinne päin tai eivät ollenkaan.

Paikallisbussit kulkevat aikataulun mukaan, tai sitten ei jne., lista on pitkä ja kasvaa mitä pitempään täällä asuu. Täällä on turha stressata elämän pikkuasioista, ei nämä paikallisetkaan juuri tunnu hiuksiaan päästä repivän moisista. Aina tulee mañana, huominen!

¡Gracias a la vida!

Mika T.
Moment Maker


Kiinnostaako työ Moment Groupissa? Meillä on toimipisteet Fuengirolan lisäksi Iisalmessa, Pieksämäellä ja Tampereella. Katso avoimet työpaikat tästä »

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.