Ota yhteyttä

Hyvä ja huono kiire sekä avun pyytäminen

Aina syksyllä, kun lomat loppuvat ja arki alkaa, aktivoituvat ihmiset hoitamaan asioitaan. Contact Centerin asiakasmäärät – jos nyt eivät ihan räjähdä, niin ainakin muhkeasti pullistuvat.

Millaista on kiire asiakaspalvelutyössä?

Asiakkailla on uskomaton taito rynnistää linjoille ryppäittäin. Samalla sekunnilla saattaa ruutuun tai puhelinlinjoille hypätä koko joukko ihmisiä, jotka kaipaavat palvelua nyt heti. Johtuuko tämä televisio-ohjelmien mainoskatkoista, lounastauoista, kuun liikkeistä vai sattumasta? En ole vielä päässyt tästä käsitykseen.

Tämä yhtäkkinen asiakastulva kuitenkin nostaa yleensä asiakaspalvelijan otsalle hikikarpalon, jos toisenkin. Kaikkia tulisi palvella, eikä kukaan saisi odottaa liian pitkään. Joka paikkaan tulisi revetä samalla sekunnilla, ja jokaiselle asiakkaalle tuottaa kuitenkin se kokemus, että juuri hän on minulle tärkeä.

Työkaverilta on lupa pyytää apua

Aina tähän ei pysty yksin, eikä tarvitsekaan. Itselleni on vaikeaa pyytää apua työkavereilta. Yritän aina viimeiseen asti selvitä yksin, ja koen ehkä hieman epäonnistuneeni, jos tarvitsen apua. Tämä on tietysti hieman hölmöä, mutta tuskin olen ainoa suorittaja-syndroomasta kärsivä.  Olen kuitenkin yrittänyt opetella avun pyytämisen taidon, sillä liiallisesta kiireestä kärsii paitsi asiakaspalvelija, myös asiakas.

Sopiva kiire sen sijaan on todella motivoivaa ja pitää sopivan vireystason näppärästi yllä, mutta luonnollisesti liika on tässäkin asiassa liikaa. Apua täytyy uskaltaa pyytää, kun tuntuu siltä, että otsalle nousseiden hikipisaroiden alta on jo vaikea nähdä. Tarkemmin ajatellen apua voi pyytää ehkä vähän aiemminkin.

Kiireettömyys = huono merkki

Vaikka kiire ajoittain stressaa, täytyisi kuitenkin muistaa asian toinenkin puoli. Se, että asiakkaita riittää, takaa sen, että myös työtä riittää. Olen omakohtaisesti saanut huomata kuinka käy, kun asiakkaita ei ole tarpeeksi.

Edellisessä työpaikassani tuntui aluksi mukavalta, kun asiakasvirta väheni ja työtahti keveni. Lopulta asiakkaat vähenivät kuitenkin siihen malliin, että töitäkään ei enää ollut. Tällöin lätkäistiin päin naamaa se fakta, että ilman asiakkaita ei ole työtä josta voidaan maksaa palkkaa.

Kokemus oli opettava. Nykyisin on helpompaa olla tyytyväinen siihen, että asiakaskontakteja riittää, vaikka joskus liikaakin, sillä se takaa meidän työpaikan jatkuvuuden.

Tekemisen meininki ja ansaittu oma aika

On kiireessä muutakin positiivista. Moni varmasti on huomannut, että kiireinen työpäivä kulkee paljon nopeammin, kuin oikein rauhallinen. Silloin kun ei ehdi kelloa liiaksi tuijottamaan, niin tunnit vain kuluvat nopeammin. Sitä tuntee itsensä myös jollakin tapaa tärkeäksi, kun saa ihan tosissaan tehdä töitä.

Kiireisen työvuoron jälkeen on ihanaa laittaa lenkkarit jalkaan ja kävellä kotiin rauhallista rantatietä, jossa vastaan tulee harvoin muita ohikulkijoita. On hienoa olla ihan yksin omien ajatusten kanssa, ja antaa työpäivän tapahtumien karista jonnekin lenkkipolun varrelle.

Tiina P.
Moment Maker

Lue edellinen blogitekstini ”Apua – näkeekö se minut? Pari valittua sanaa chat-palvelusta” tästä >>


Kiinnostaako sinua tulla osaksi Moment Group -perhettä? Toimimme neljällä paikkakunnalla; Tampereella, Pieksämäellä, Iisalmessa ja Espanjan Fuengirolassa. Katso avoimet työpaikat tästä !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *